GDJE SMO

Nalazimo se 2.3 km od Zračne luke Franjo Tuđman, u naselju Pleso, Velika Gorica.
Od Zagreba – glavnog grada Republike Hrvatske udaljeni smo 12 kilometara.
Taksijem se u centar Zagreba stiže za 10-15 minuta. Postoji odlična povezanost i autobusnim linijama koje voze svakih 15-ak  minuta u smjeru Zagreba.       

Naselje Pleso je malo mjesto koje pripada Gradu Velika Gorica, koji je središte Turopoljske regije.
Od samog centra Velike Gorice udaljeni smo 2 kilometra.

 

Iz naše povijesti - Rimski grad Andautonija

U današnjem selu Šćitarjevu. desetak km jugoistocno od Zagreba. naiazio se od 1-4. st. poslije Krista Rimski grad Andautonija. Grad je bio smješten u posavskoj ravnici, na mjestu gdje je rimska cesta Siscia-Pcetovio prelazila rijeku Savu. Zahvaljujući arheološkim istraživanjima poznato je da je Andautnoija grad koji se protezao na prostoru veličine oko 1000 m (sjever-jug) i2.3 km iistok-zapad te da je imao kamenom opločene ulice, kanalizaciju, javne zgrade stambene četvrti i nekropole. Kao i municipij. Andautonija je več u 1. stolječu bila jedan od samostalnih gradova čiji je teritorij administrativno pripadao provinciji Panoniji. u okviru Respublica Andautoniensium, Andautonija je bila centar teritorijalne zajednice andautonskog stanovnišva.

Grad Velika Gorica

se prvi put spominje kao selo 1228. godine. Mjesto dobiva na važnosti nakon 1560. godine,kada je Turopolju dodijeljen status Povlaštene plemenite općine. Godine 1610. sagrađen je u Velikoj Gorici drveni dvor Plemenite općine turopoljske. U srednjem vijeku, Velika Gorica postala je središte župe. Srednjevjekovna župna crkva stradala je u turskim provalama, a nova je izgrađena u drugoj polovici 17. stoljeća. U povijesti je glavna gospodarska djelatnost Velike Gorice bila trgovina, a na glavnom su se trgu redovito održavali sajmovi.

U čitavom kraju je osim trgovine bilo razvijeno stočarstvo i šumarstvo. Prva škola sagrađena je u 18. stoljeću, ali je nakon nekoliko desetljeća srušena radi trošnosti i nedovoljnog interesa lokalnog stanovništva za školovanje. Izgradnja prve željezničke pruge u Hrvatskoj 1862. godine, onoj od Zagreba do Siska, imala je značaj za šire područje, ali ne osobito i za Veliku Goricu, budući da je željeznička postaja smještena daleko od njezina središta.

Jači gospodarski razvoj Velika Gorica doživljava krajem 19. i početkom 20. stoljeća, kada se područje oko glavnih trgova postupno urbanizira i izgrađuje. Stari trg ispred vijećnice i crkve naziva se Konjskim trgom jer se na njemu trguje konjima, dok se Trg kralja Tomislava naziva Marvinskim trgom jer je ondje tržnica stoke. Bogati trgovci podižu niz kuća ( Tarbuk, Trdak, Čop, Rosner, Janeš, Fanton, Brigljević), kojom se formira središte Velike Gorice kao naselja. Plemenita općina turopoljska inicijator je čitavog niza javnih projekata, osobito u doba župana Ljudevita Josipovića. Tada nastaju zgrada Kotarske oblasti, Kotarski sud, Prva hrvatska štedionica, javna bolnica, zgrade škola u Zagrebačkoj i Kurilovečkoj ulici, te najamne vile za predstojnika Kotarske oblasti i Turopoljskog nadšumara.

Najpoznatiji graditelj tog vremena bio je Nikola Hribar koji je sagradio većinu zgrada. Godine 1901. u Velikoj Gorici živi 1041 stanovnik. Začetak javnog prijevoza u mjestu je konjski tramvaj, tj. kojnača, koji je od 1907. do 1937. povezivao središte Velike Gorice sa željezničkom postajom te industrijskim pogonom u Novom Čiču. Razvoj mjesta prekinut je Drugim svjetskim ratom, nakon čega nastupa intenzivna višestambena izgradnja, a Velika Gorica postaje satelitski grad zagrebačkog prstena. Godine 1974. Velika Gorica postaje jedna od zagrebačkih općina. Status grada dobiva 1995. godine. Kulturne znamenitosti U Velikoj Gorici i bližoj okolici nalaze se vrijedna arheološka nalazišta. Potječu iz doba prapovijesti (kultura grobnih polja sa žarama), antike (rimski ranocarski grobovi) i ranoga srednjeg vijeka (razni predmeti, keramika u upotrebi u karolinškome kulturnome krugu). Jedinstvene su vrijednosti Velike Gorice i Turopolja drvene kapelice i plemićke kurije, takozvane "turopoljske ljepotice".

Blizina Vukomeričkih gorica, rijeke Lomnice, Save i Odre, upotpunjuje raznolikost turopoljskog kraja. Područje je bogato hrastom, koji je jedan od glavnih prirodnih resursa. Hrast je i omogućio čuvenu gradnju sakralnih i drugih objekata od drva, a stari "turski" hrast lužnjak, nedaleko od Velike Gorice, posebno je zaštićeni objekt - spomenik prirode. Vijećnica Plemenite općine turopoljske, danas Muzej Turopolja U užem području Velike Gorice, koje obuhvaća nekadašnja sela Veliku Goricu, Malu Goricu, Kurilovec, Pleso i Rakarje, ne nalazimo mnogo sačuvanih povijesnih znamenitosti. Na starom velikogoričkom trgu nalazi se barokna vijećnica Plemenite općine turopoljske, zvana i Turopoljski grad, sagrađena 1765. godine na mjestu ranije drvene zgrade. Danas se u njoj nalazi Muzej Turopolja. Stara povijesna jezgra Velike Gorice djelomično je očuvala niz historicističkih kuća s kraja 19. i početka 20. stoljeća. Najznačajnije su neorenesansna zgrada Kotarskog suda (danas Općinski sud) iz 1894.-95. godine i zgrada Prve hrvatske štedionice (1907.). Župna crkva Uznesenja Marijina (1893.-94. g.) građena je u neoromaničkom stilu, prema projektu zagrebačkog arhitekta Hermanna Bolléa. Od tradicionalne drvene arhitekture, vrlo malo toga je sačuvano. U Pleškom polju, između naselja Podbrežnica i Pleso nalazi se drvena kapela Ranjenog Isusa, sagrađena 1896. godine na mjestu ranije barokne kapele.

Vrijedno je spomenuti i Kuriju Modić Bedeković u Lomnici koja je bila središte umjetničkog života velike Gorice i okolice, također i crkvu sv. Barbare u Velikoj Mlaki. Djelomično je očuvano naselje drvenih kuća – nekadašnja Mala Gorica, danas u Turopoljskoj ulici. Od moderne arhitekture u Velikoj Gorici postoji nekoliko značajnih ostvarenja arhitekta Stjepana Planića.

 

 

 

 

 

Glavni grad Hrvatske - Zagreb

Zagreb je glavni grad Republike Hrvatske, njegova povijest i znamenitosti, kulturološke znamamnitosti, objekti koje treba posjetiti i upoznati se sa ovim prekrasnim biserom Europske kulture prevelike su da sami opisujemo na našim stranicama. stoga Vas molimo da detalje proučite na službenom portalu turističke zajednice grada Zagraba, http://www.zagreb-touristinfo.hr/

 

Mali osvrt na obitelj Tiban
O  nama...
Obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo Tiban bavi se proizvodnjom i preradom voća, te prometom voća i voćnih prerađevina od 1988. godine.    Prizvodnja se odvija na plantažama u Starom Čiču kraj Velike Gorice na 10 ha površine u sustavu integrirane proizvodnje.
Proizvodnja je bazirana uglavnom na jabuke. S povećanjem proizvodnje uvidjeli smo potrebu za preradom određene količine voća u razne proizvode, pa tako danas u svom asortimanu uz konzumno voće nudimo i voćne sokove  HIT 
te  jabučni ocat. Naša misija je razvoj voćarstva na području Zagrebačke županije, te povećanje ponude kvalitetnog voća i voćnih prerađevina na domaćem i inozemnom tržištu.
 
Nadamo se da će ovo obiteljsko ozračje i naše gostoprimstvo te beskrajna želja za Vaše zadovoljstvo i širok osmjeh na odlasku iz našeg doma stvoriti čvrstu povezanost i povjerenje...
A mi ćemo se i dalje truditi biti još bolji za Vas.